Monday, September 17, 2012

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

Havaların biraz daha serinlemesi ile birlikte taze ıspanakları da tezgahlarda, raflarda görmeye başladık. Kış sebzelerini böyle özlemişken ıspanaklı bir börek iyi gider diye düşündük. Ispanaklı kol böreği bu özlemimizi giderebilir.


Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri derin bir kabın içerisine alalım ve iyice yoğuralım. Hamur yumuşak ve ele yapışmayacak kıvamda olmalı. Buna dikkat edelim. Yeterince kıvama geldikten sonra üzerini nemli bir bez ile örtelim ve 30 dakika dinlendirelim hamuru.


Hamur dinlenirken içimizi hazırlayalım. Bunun için ıspanakları temizleyelim ve güzelce yıkayalım. Ardından çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım. Bir kenarda bekletelim. Soğanları yemeklik olarak doğrayalım ve sıvı yağ ile tavada hafif kavuralım. Ardından tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım.


Ispanakları ve kavurduğumuz soğanı derin bir kabın içerisinde sıcağı sıcağına buluşturalım. İyice karıştırdıktan sonra peyniri de ilave edelim ve tekrar karıştıralım. İçimiz de bu şekilde hazır oluyor.


Hamuru 2 eşit beze haline getirelim. Ardından bu 2 bezeyi de kendi arasında 6 eşit beze haline getirelim. Küçük bezelerden bir tanesin alalım ve tabak büyüklüğünde açalım. Üzerine tereyağı sürelim ve kenara alalım. Daha sonra bir beze daha alalım ve onu da açıp diğer hamurun üzerin koyup onun da üzerine tereyağı sürelim. Bu şekilde tüm bezeleri değerlendirerek 6 ‘şarlı olacak şekilde iki hamur grubu oluşturuyoruz. Bunların üzerini nemli bir bezle örterek buz dolabında 30 dakika dinlendiriyoruz.


Buzdolabında dinlenen hamurların 6 ‘lı olan ilk bölümünü hafif unlu tezgaha koyup yufka büyüklüğünde üst üste olduğu gibi açıyoruz. Açmış olduğumuz yufkayı önce dikey olarak 3-4 parmak genişliğinde keselim. Daha sonra da yatay olarak ortadan ikiye bölelim. Kesmiş olduğumuz yufkanın her bir parçasının ucuna ıspanaklı harçtan ekleyip rulo şeklinde saralım ve yağlı kağıt serili fırın tepsimize dizelim.


Tüm malzeme ve yufkayı bu şekilde değerlendirelim. Yumurta ve sıvı yağı küçük bir kasede çırpalım ve fırça yardımı ile bütün böreklerin üzerine bolca sürelim. Ardından çörek otu ve susam serpelim.


Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirelim. Sıcak veya ılık servis yapmanızı tavsiye ediyoruz. Yanında ayran uygun olur. Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment